I am not Alone

1 Ocak 2011 Cumartesi

Is it a Man's World?

"Siz bu yaziyi okuyup bitirinceye kadar geçecek sürede, dünyanin çesitli yerlerinde 12 milyon kadin kocasindan, abisinden, babasindan, sevgilisinden dayak yiyecek. Bunlardan 1 milyonu, yedigi dayagin izlerini en az bir hafta bedenlerinde tasiyacak. 10 bini, o izlerden hayat boyu kurtulamayacak. Ve 120’si hayatini kaybedecek. Iyi haber; Bu rakamlar gerçek degil. Ben uydurdum. Kötü haber; Bu rakamlar çok daha yüksek olabilir. Çünkü, aile içi siddette çogu kez, kol degil kafa bile kirilsa, yen içinde kaliyor. Çünkü, bu öylesine büyük bir ayip, öylesine agir bir insanlik suçu ki; kadinlar utaniyor. Bazen kendileri için, bazen kendilerini dövenler için. Oysa utanmamaliyiz, saklamamaliyiz. Desifre etmeliyiz, teshir etmeliyiz."

Hürriyet gazetesi yeni yılın ilk günü için ilginç bir ek çıkarmış. "Zordur Kadın Olmak" adlı. Bir çok ünlü erkeği kamera karşısına almışlar, 'kadın rollerinde' ve ya kadınların karşılaştığı zor durumlarda. Erkekler kadınların ayakkabılarında kısaca. Tüm galeri ve yazılar için: [Link]

Emre Altuğ - Şarkıcı
"Almanya ve Isveç’te dogum sonrasi ücretli izin süresi 47, Norveç’te 44, Yunanistan’da 34 hafta. Türkiye’de ise bu süre sadece 16 hafta. Bebegin bir yil anne sütü emmesi tavsiye edilse de, anneler dört aylik bebegini evde birakip ise dönmek zorunda kaliyor. Birçok isyeri sahibi ise süt izni kullanimini neredeyse yok sayiyor."

Kadın-erkek eşitliği var diyorsunuz. Hiç erkekler, doğum izni diye yaygara koparıyorlar mı ortalıkta? Hayır. Bu kadınlar ellerinin hamurlarıyla erkek işine karışmışlar sonra bir de tolerans bekliyorlar bizden. It's a man's world, baby!


Furkan Kızılay - Oyuncu
Türkiye’deki her üç evlilikten biri zorla ya da erken evlilik. Bazi yörelerde evlilik yasi 12’ye kadar iniyor.

Ağaç yaşken eğilirmiş. Hem 40 yaşındaki hatun nasıl bana erkek futbolu oluşturacak sayıda çocuk verecek?


Gürsel Tekin - Politikacı
Kadinlarin yüzde 41.9’u siddet görüyor ve yüzde 48’i bunu kimseye söyleyemiyor. Çalisan kadinlarin yüzde 44.1’i, çalismayan kadinlarin 41.1’i siddet magduru. En az bir kez hamile kalmis her 10 kadindan biri gebeligi sirasinda dayak yiyor.

Kızını dövmeyen dizini dövermiş, biz babamızdan öyle gördük.


Kerem Tunçeri - Basketbolcu
Türkiye’de 21 milyon sürücünün dört milyona yakini kadin. ‘Trafikte taciz öldürüyordu’, ‘Trafikte taciz korkusu’ basliklari, gazetelerin üçüncü sayfalarinin değişmezi. Anketlere göre bir kadin sürücü, hayati boyunca en az bes kez trafikte ciddi manada tacize uğruyor.

Eğer, kadınlar erkeklerin yoluna çıkacak kadar salaklarsa bu onların suçu.

Mehmet Turgut - Fotoğrafçı
2006 yilinda yapilan arastirmaya göre 2000-2005 yillari arasinda bin 190 genç kiz ve kadin töre cinayetine kurban gitti. Her yil yaklasik 200’ü askin kadinimiz töre cinayetine kurban gidiyor. Aile tarafindan öldürülmeyen ama kendini öldürmeye zorlanan vakalar ise kayitlara töre cinayeti degil intihar olarak geçiyor.

Hem ailemizin şerefine leke sürüyorlar, hem de bizi katil ediyorlar. İntihar etmeleri herkes için en iyisi.


Murat Dalkılıç - Şarkıcı
Reklam kampanyalarinda estetige gönderme yapmak için kullanilan ana tema genellikle kadin. Kadin estetiginin kullanilma siniri ile meta olarak kullanilma siniri arasindaki biçak sirti denge çogu zaman tartisma konusu.

En azından reklamlara baktığımızda iki güzel yüz görmek istiyorsak, suç mu bu şimdi?


Uzm. Dr. Nuri Soysal - Plastik Cerrah
Modern dünyada kadinin yaslanma ve çirkinlesme hakki yok. Güzellik çogu zaman lanet gibi kadinlarin pesinde. Bazi akademisyenler, kadinin güzel olma zorunlulugunu ‘örtülü terör’ olarak adlandiriyor.

Kadınları yanımızda zekaları yüzünden taşımıyoruz ya, tabii ki güzel olacaklar.


Jost Lagendijk - Politikaci
Bazen bir sokak kösesi, bazen bir otobüs, bazen bir isyeri; Kadinlarin hepsi, hayatinda en az bir kez mutlaka tacize uğruyor. Çogu bunu her gün yasiyor. Buna ragmen, sadece çok küçük bir bölümü sikayetçi oluyor. Çünkü, ülkemizde tacize ugrayan kadinin kuyruk salladigi fikri hakim oldugu için, sikayetçi olan kadin da yetkililerin tacizine uğrayabiliyor.

Bak büyüklerimiz ne güzel söylemiş: Ateş olmayan yerden duman çıkmaz.


Nuri Alço - Oyuncu
Türkiye’de her dört saatte bir tecavüz veya tecavüze yeltenme suçu isleniyor. Tecavüzcülerin yüzde 99’u erkek. Yüzde 30’u evli ve düzenli bir cinsel hayata sahip. Tecavüzlerin yüzde 50’si planlı.

Fatmagül gibi dizilerle tahrik ediyorlar hep bizi. Bizim suçumuz ne?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kadın olmak daha mı zor ne?

PS: İtalik kısımlar, Hürriyet'in çıkardığı ekten alıntıdır. Yani bu yazı sadece derleme gibi bir şey oldu.

6 yorum:

  1. yazın kesinlikle çok anlamlı olmuş. sosyal içerikli bu yazıyı keşke o hataları yapanlar görse ama gözlerinin ucuyla değil yüreklerini beyinlerini açarak görseler...

    gerçi, gerçekten yürek yada beyin taşısalardı zaten bunlar yaşanmazdı...

    YanıtlaSil
  2. ne kadar güzel anlatmışın ataerkil toplum sorunlarını.
    Yasalarla değil de, kafalarda eşit olabilsek keşke.
    Herkesin işine gelince kadın/erkek eşit güya bide.

    YanıtlaSil
  3. mükemmel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  4. @gece kedisi
    Ben yazıdan çok, o fotoğrafların gücüne inanıyorum. İlk görünce insanı çarpan fotoğraflar ve kesinlikle bir yazıdan daha etkileyiciler.

    @FiRSTe
    Kadınlar ne zaman bir şey isteseler, kadın-erkek eşitliği mevzusu ortaya çıkıyor. Artık, şu noktada, sadece yasalar üzerinde bile eşitliği kabul edebilirim. Ne yazık ki, o bile yok.

    Saol, hatun. :)

    YanıtlaSil
  5. tek kelimeyle başarılı madame eline saglık

    YanıtlaSil
  6. ilginç olan şey şu gerçekten erkekler bu kadar kıt düşünebiliyor. yani karşılarında bir insan değil de yaratık varmış gibi davranmaları... lanet olsun pislikler! bunların yüzünden feminist oldum hep!

    YanıtlaSil

Fazla gelmeyin üstüme olur mu?

Gitmeden bunlara da bir bak