I am not Alone

28 Kasım 2010 Pazar

Kadın Diyebiliyor musun?

Kaçınız "bayan" kelimesini duyduğunda eline geçen ilk şeyi fırlatmak istiyor karşısındakine, "Ben bayan değilim, kadınım!" diye bağırarak?

Bayan değiliz biz, kadınız!

Bu kadar basit aslında. Bir sürü insan yazdı. Bayan bir hitap biçimi. Bizim cinsiyetimiz değil bayan. Bayan insanların kadın-kız karmaşasından kaçınmak için, cinsiyetimiz niyetine kullandığı kavram.

Kadın diye bahsederken çünkü ayıp oluyor. Bakire olmamak ile suçluyoruz karşımızdakini ya. Kirli olmakla. Pis olmakla. Namussuz olmakla.

Kadın olmak zaten küçücük bir et parçasının kaybıydı zaten. Bu kadar basitti. O et parçası olduğu sürece sende, 60 yaşında bir kız bile olabilirsin. Ya da 13 yaşında bir kadın.

Kadın olmak, önce kendini kadın olarak nitelendirebilmekle başlar. Göğüslerinden utanmadan dimdik durabilmekle. Yolda yürürken üzerindeki gözlere rağmen kafanı dik tutabilmekle başlar. Atılan lafı sallamayıp, yoluna devam edebilmekle başlar.

Sırf daha güzel görünmek için, 10 cm topuklu üzerinde her adım bir işkence haline almışken, yüzüne bir gülümseme oturtup dünyanın hakimiymiş gibi yürümekle başlar kadın olmak. Gerektiğinde, sırf o gün onu giymek istediğin için dar gelen elbisenin içinde, korseyle nefes almadan durabilmektir kadın olmaya başlamak.

Başkasına değil de, kendini kendine beğendirmek için süslendiğin zaman kadın olursun yavaş yavaş.

Ve belki de, kadın olmanın ne olduğunu yavaş yavaş anlamaya başlayıp, üzerine bir iki kelime edebildiğin zaman.

Saygılarından dolayı bize bayan diye hitap ediyorlarmış. Bir kadının başarılı bir kadın sayılabilmesi için; hem mükemmel bir kariyere, hem mutlu/sorunsuz/başarılı çocuklara, hem mutlu/karnı doymuş bir kocaya, hem de temiz bir eve sahip olmasının gerektiği bir toplumda, şahsen bana kadın olarak hitap edilse mutlu olurdum.

Bizler bayan değil, kadınlarız!

Nezaket göstergesiymiş bayan diye hitap etmek. Bu kadar yaygara boşaymış.

-Sus be kadın!
-Kadın milleti değil mi işte, hepsi aynı ...!
-Nasıl yardımcı olabilirim bayan?

Zaten kadın kelimesini hakaret olarak kullanıyorsanız, mümkünse bayan da demeyin bize, kadın da. Mümkünse ağzınızı bile açmayınız.

Boş nezaketinizle uğraştımayınız bizi, özellikle bayan kelimesinin alternatifleri varken ortalıkta. "Erkekler bay denilince hiç yaygara çıkarıyorlar mı?" gibisinden boş bir argümanla hiç gelmeyin zaten. Nerede gördünüz "kadın/bay WC" yazan bir tabela, ya da "Baydan satılık araba" yazan bir ilan? Erkek kelimesi de, ayıp kabul edilip, bay ile perdelendiğinde konuşalım bir daha.

PS: Bayan kelimesini rafa kaldıran arkadaşlarım, sizleri seviyorum biliyorsunuz değil mi?
PS2: Yazdığım her şey de, kendi düşüncelerim var sonuçta. Daha nesnel bir bakış açısı için "bayandeğilkadın" başta olmak üzere interneti ziyaret edebilirsin.

4 yorum:

  1. Bütün kadınları çilesi bitti de bu mu kaldı :)

    YanıtlaSil
  2. Senin için çok önemsiz olabilir ama bence bayan kelimesine neden ihtiyaç duyulduğu çok önemli bir konu.

    YanıtlaSil
  3. kesinlikle önemli bir konu, herkesin anlamasını beklemiyoruz tabi.küçücük bir ayrıntı gibi duran kocaman bir ayrım aslında..

    YanıtlaSil
  4. yetti artık lütfen bizi baymayın :)

    YanıtlaSil

Fazla gelmeyin üstüme olur mu?

Gitmeden bunlara da bir bak